Uitfaseren HFK-koudemiddelen

Uitfaseren HFK-koudemiddelen

Wat moet u weten?

HFK’s zijn fluorkoolwaterstoffen welke bij een lekkage het broeikaseffect versterken. Op deze HFK’s is de Europese F-gassenverordening van toepassing om het broeikaseffect terug te dringen. Sinds 1 januari 2020 geldt dat HFK’s met GWP-factor (Global Warming Potential) boven 2500 versneld worden uitgefaseerd. R507 en R404A zijn koudemiddelen met een GWP-factor van meer dan 2500. Heeft u een installatie gevuld met R507 of R404A? Dan kan dit invloed hebben op de continuïteit van uw bedrijfsvoering.

Sinds 1 januari 2020 mag een installatie enkel nog bijgevuld worden met geregenereerde en/of gerecyclede vorm van R507 of R404A. Vanaf 1 januari 2030 is het bijvullen met deze koudemiddelen helemaal niet meer toegestaan. Het verbod geldt niet voor installaties met een inhoud kleiner dan 40 ton CO2-equivalent (ca. 10 kg R507/R404A).

Naast het bijvulverbod neemt ook de beschikbaarheid van HFK’s af. Volgens de quotaregeling wordt in 6 stappen vanaf 2015 tot 2030 de hoeveelheid op de markt gebrachte HFK’s teruggebracht van 100% tot 21%. In de praktijk betekent dit dat producenten/importeurs van HFK’s middels de quotaregeling een quotum krijgen toegekend voor productie en/of import van deze koudemiddelen. De beschikbaarheid neemt dus af terwijl de vraag nog erg hoog is. De prijzen zijn de afgelopen jaren fors gestegen wat bijvullen met deze koudemiddelen flink duurder maakt. Daarnaast zullen leveranciers hun quota zorgvuldig moeten verdelen onder hun afnemers (de installateurs) dus een grote afname bij een lekkage kan leiden tot leveringsproblemen.

Wat betekent dit voor u?

Heeft u een koelinstallatie draaien met >10 kg R507/R404A, dan mag u deze blijven gebruiken. Bij een onverhoopte storing mag deze bijgevuld worden met gerecycled en/of geregenereerd koudemiddel, echter kan dit gezien de huidige prijzen een dure aangelegenheid zijn. Evenals dat de beschikbaarheid van deze koudemiddelen kan leiden tot problemen bij storingen.

Laat ons meedenken en u adviseren!

In veel gevallen is het mogelijk om een installatie te retrofitten; aanpassen aan een andere type koudemiddel met een lagere GWP-factor. U beperkt hiermee het risico dat het koudemiddel niet (voldoende) leverbaar is.

Of wellicht heeft u plannen om de installatie geheel te vervangen? Dan kunt u ook denken aan een koelinstallatie op basis van een natuurlijk koudemiddel zoals CO2, Ammoniak of Propaan. Dit is een duurzaam en energiezuinig alternatief. Tevens voldoet u ook op lange termijn aan de wetgeving.

Graag maken wij een afspraak met u om kosteloos een prijsindicatie te maken, zodat wij nu en in de toekomst kunnen blijven voorzien in een snelle oplossing bij eventuele storingen!

Benieuwd wat de mogelijkheden voor u zijn? Of heeft u andere vragen over de uitfasering van koudemiddelen?

U kunt ons bellen (0492-323117) of een e-mail sturen (info@verbruggekoeltechniek.nl) of klik hieronder om ons een bericht te sturen:

In deze bijlage vindt u nog meer informatie over de huidige F-gassenverordening:

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact op